27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду

...
27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду
Коментари Харесай

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския роман, всеки от които е определен всред стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, занимателни и увлекателни, тези произведения са най-хубавото от една плеяда ненадминати разказвачи, обрисували и дефинирали пейзажа на американския роман. 

Америка е позната повече от филмите, само че дълбоките корени на американската сензитивност са в този исторически интервал, който визира тези разкази. Духът на пионерите, на първооткривателите, на хората, които към момента са с конкуренция не с огромния капитал, а с природата. Читателят попада на пулса на достоверната американска сензитивност – в едни по-жестоки, само че по-човечни времена. 

Америка, която като че ли остава неопозната – това е общата атмосфера на тази антология с американски разкази. 

Вторият том на " Шедьоври на американския роман " е формиран и преведен от Станимир Йотов (и други преводачи), който споделя в " Артефир ":

" Няма някаква разлика в метода към този втори том. Просто това е една нова плеяда от извънредно положителни американски писатели. И двата тома бяха замислени като една обща матрица преди 5 години. Работата вървеше по едно и също време. Подходът постоянно е бил еднакъв – да изберем най-хубавите разкази от една голяма литература – може би най-значимата литература на ХХ век. Нелека задача. Трябваше да подберем от над 150 тома книги, безбройни сборници... Този асортимент включва към 1000 страници, 63 описа. Надявам се, че най-после се е получила добра подборка.

Опитахме се да има едно сечение сред по-познати имена и имена, които за първи път се превеждат на български

Основният показател при търсенето на разказите беше да отварят една неотворена врата към американската литература . Представях си сборника, чисто метафорично, като една голяма готическа постройка, в която отваряш вратата, преминаваш в нов свят, по-късно отваряш последваща врата...

Аз също бях зависим на чувството за една непозната Америка. Бих споделил мнението на писателя Джъстин Кронин " Една от великите тематики на американската литература е конфликтът на индивида с безкрайните открити пространства на континента ". Това са разкази за откритите пространства, за прериите, за завладяването на един нов свят. Тук някъде витае и концепцията за Скитника . Навсякъде в американската литература я има концепцията за оня човек, който продължава все напред и напред – този адвенчър дух, който господства и в двата тома. "

 Чуйте диалога от звуковия файл.

Снимки – Пергамент прес
/
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР